main

Inget är som väntans tider

Ingen vet vem som myntade uttrycket ”den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge”, men det kan mycket väl ha varit en sparrisodlare. Det tar nämligen upp till tre år från det att man planterat en sparrisplanta till dess att de späda skotten ger full avkastning. Men som sagt: resultatet är väl värt att vänta på.

En lite kinkig planta.
Sparrisplantor är ganska nogräknade med var de vill växa. Till exempel föredrar de soliga, öppna lägen som inte är för låglänta. Plantorna gillar nämligen inte för fuktig mark, utan vill helst stå i väldränerad jord utan för mycket lera. Dessutom måste plantorna skyddas från vårfrost. Å andra sidan: har plantorna väl etablerat sig, ger de god avkastning under många år.

Det är skotten man vill åt.
De första, knoppiga, sparrisskotten skjuter upp ur marken när jordtemperaturen klättrar över 12 grader, vilket brukar ske i slutet av april/början av maj i Kullabygden. När man skördat de första skotten, skjuter plantan nya. Är det varm väderlek kan de nya skotten växa otroligt snabbt; upp till 10 cm per dygn. Så det gäller med andra ord att vara uppmärksam på sitt sparrisland! Ungefär vid midsommar måste man sluta skörda för att inte tömma plantan på för mycket näring. Då växer skotten upp till ca 1,5 meter höga plymer och ny näring lagras in i rötterna inför nästa års skörd.

En dietists dröm.
Sparris är inte bara sagolikt gott. Sparrisskotten har också ett lågt kaloriinnehåll och är fulladdade med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer. Inte undra på att människor ätit sparris sedan urminnes tider, såväl för smakens som för hälsans skull. Det finns faktiskt ett recept på sparris i vad som anses vara världens äldsta kokbok; De re coquinaria (ung: ”På ämnet matlagning”), från 300-talet.

Vit eller grön sparris?
Det finns många sorters sparris (mer än 100) som skiljer sig åt i smak, färg, tjocklek och skördeperiod. Kullasparris kommer först och främst att koncentrera sig på sorterna Gijnlim och Avalim vilka är ”tidiga” sorter och Backlim som ger lite senare skörd. Vad gäller vit sparris så är det faktiskt samma typ av planta som grön sparris. Skillnaden är att när man vill ha vit sparris kupar man jord högt över plantan och skördar skotten med en lång specialkniv så fort de bryter igenom jordytan. Det är alltså solljuset som gör sparrisen grön.

Mer information.
För dig som vill veta mer finns en utförlig artikel om sparris på engelska Wikipedia.